Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Марихуаната на мама е най-добрата" – пробен камък за родители към децата им

Андрей Аврамов
Снимка: Гергана Хрисчева

„Ние репетирахме през лятото заради пандемията и през есента излизаме с премиера, освен това се и забавлявахме, така както е казал и Дарио Фо – „Променяйте каквото трябва за вашата страна…“, коментира в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ режисьорът Андрей Аврамов за премиерата на постановката "Марихуаната на мама е най-добрата " по Дарио Фо. Тя ще бъде представена в Сатиричния театър на 10 септември. С пиесата се открива и сезонът на театъра.

Звездата на този спектакъл е Дарио Фо – това е истината – променихме само детайлите – той е създал основата, върху която ние правим нашия спектакъл. Трансформирахте текста така, че да бъде адекватен за нашата действителност
Поставил съм досега 9 пиеси по Дарио Фо, от 1982 г. започнах с него – с пиесата  „Архангелите не играят флипер“ – игра се 11 години“, разказа още режисьорът.

„Този автор е моя кръвна група – начинът по който той се надсмива на недъзите на нашето общество“, категоричен е Аврамов.

„Фо е един присмехулник – той знае, че властите са незащитими, когато ги осмееш. През 1997 година той получава Нобеловата награда за литература, което е признание за живото слово и на театъра.“

В "Марихуаната на мама е най-добрата" ще видим ирония, хумор, фарсов хумор, а всичко това накрая се оказва един пробен камък на родителите към децата им, посочи още режисьорът.

„Едва в последните реплики се разбира, че темата е изключително сериозна – че започне ли се веднъж да се употребява, не може да се спре лесно…“

По време на постановката зрителите ще трябва да бъдат с маски.

На 1 октомври режисьорът Аврамов ще получи наградата за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев по време на церемонията "Златен кукерикон", която трябваше да се състои още на 7 април, но бе отложена заради извънредното положение, свързано с пандемията от коронавирус.

Още по темата в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна