Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Малинов: Независимо дали ще спечели изборите, ГЕРБ няма да управлява

Правителството е в режим на оцеляване, а това е пагубно по време на криза, смята политологът

Светослав Малинов
Снимка: БГНЕС

Независимо дали ГЕРБ ще спечели изборите, или не, партията няма да управлява и лидерът ѝ няма да бъде повече премиер. Прогнозата е на доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра “Политология” във Философския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, бивш евродепутат от групата на Европейската народна партия.

„В европейската политика редовно първата политическа сила отива в опозиция, защото не може да състави правителство. В този смисъл символното значение на победа на изборите никой не може да го отрече, но ако нямаш партньори, отиваш в опозиция, все едно си загубил изборите. Бързият поглед към данните в момента е, че има промени, които тепърва ще се развиват. Независимо дали ГЕРБ ще спечели изборите или не, няма да управлява и лидерът на ГЕРБ няма да бъде повече премиер, дори да бъде сменен този лидер преди предсрочните избори.“   

„Не сме толкова неопитни вече ние, българските граждани, че да не знаем какво следва, когато има протести на улицата и толкова непопулярен парламент“, каза Малинов пред БНР. По думите му кризата вече има много по-големи размери, отколкото преди два месеца, когато избухна взрив на възмущение от конкретни събития.

Огромно мнозинство от гражданите смята, че този парламент е непълно изчерпан и трябва да се отиде на предсрочни избори и това се вижда по изключително ниското доверие, заяви политологът, според когото опозицията ще продължи да проваля кворума в Народното събрание, а поддържането му ще зависи само от дисциплината на управляващите.

Правителството е в режим на оцеляване, категоричен е Светослав Малинов.

„Има ресурс да оцелее, но когато едно правителство, особено в тежка ситуация за страната ни и международна сложна ситуация, режимът на оцеляване е пагубен за гражданите. В момента не можем да си позволим правителство в режим на оцеляване.“

Логиката отвъд протестите и партийната логика според Малинов е да се отиде на предсрочни избори, защото в момента „нестабилността на държавата фактически се прехвърля като отговорност на ГЕРБ, а не на протестиращите“. В това доц. Малинов вижда част от голямата промяна в сравнение със ситуацията отпреди два месеца.

Отношението към Борисов и партия ГЕРБ на европейско ниво е променено и това вече не може да се скрие, посочи още Светослав Малинов. Според него „определени неща не можеха да бъдат разбрани на по-ранен етап“.

„В момента не можем да очакваме Европейският съюз да решава наш проблем, свързан с предсрочни избори и оставка на правителството – това е обидно за нас, но можем да сме сигурни, че илюзии няма никой.“

Ние имахме възможност да сменим това правителство или да сменим партията ГЕРБ, да я изпратим в опозиция – не го направихме и в този смисъл единствено ние чрез избори можем да променим нещата.“

Трябва да знаем какво можем да очакваме като европейска реакция, за да не очакваме „фалшиви неща и да не се разочароваме“, изтъкна бившият евродепутат.

„Няма да бъдат намалени европейски фондове, няма да бъдат изричани слова срещу българско правителство, освен ако то не нарушава законността и не прави неща, които са абсолютно недопустими. /…/ Ако нещо зависеше отвън, ние щяхме вече да имаме напълно завършена съдебна реформа. След всичките тия години, след всичките тия критични доклади, всичко опира до политическата воля в България. Нея я няма и Европейският съюз просто вдига рамене. Може на някои да им се струва, че Европейският съюз е много силен, много централизиран, но всички знаем, че това не е така и от основно значение за качеството на нашия живот е българското правителство, а не европейската бюрокрация“, коментира Светослав Малинов в предаването „Преди всички“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!