Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Славчо Нейков: Със заема за "Мини Марица-изток" властта си купува време

Ако няма реформи, въгледобивът си отива и ударът за миньорите ще е по-страшен

Славчо Нейков
Снимка: БГНЕС

„Независимо, че официално беше обявено, че става дума за заем от 55 милиона лева на "Мини Марица-изток", за всички е ясно, че тези средства едва ли ще върнат“. Това коментира в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Славчо Нейков, председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт. Относно оповестеното, че Българският енергиен холдинг ще отпусне дългосрочен заем от 50 милиона лева за подобряване на финансовото състояние на "Мини Марица-изток" и още 5 милиона лева за актуализация на заплатите на миньорите, Нейков посочи: 

„55 милиона лева са капка в морето на фона на финансовата задлъжнялост на тези дружества. Това е по-скоро не заем, един договор за покупко-продажба, чрез който миньорите чрез синдикалните си организации си продават спокойствие, а властта си купува време".

Според Славчо Неков "това е поредно безпринципно раздаване на пари и илюстрация на тотално разпадаща се държавност“.

Подобни проблеми  има и в ТЕЦ „Марица Изток 2“, допълни експертът.

„Каквото и да се прави във въгледобива в момента, ако няма реформи, въгледобивът си отива и ударът върху миньорите ще е много по-страшен“.

„Лошото е, че в контекста на европейската енергийна политика нещата имат по-сложни измерения, защото става дума не само за натрупаните загуби до момента, а че ние сме изправени пред ситуацията да загубим много от парите, които са предвидени в контекста на „Зелената сделка“, каза още Славчо Нейков.

Като пример за грубо нарушаване на закона, включително и правото на Европейския съюз по отношение на комплекса „Марица Изток“, Нейков посочи:

Едното е противоконституционното решение от 31 януари на парламента за подкрепа на българския въгледобив, който казва: ние трябва да направим всичко необходимо, за да спасим българския въгледобив, независимо какво казва Европейската комисия. Това противоречи на европейското право, под което и ние сме се подписали, защото в рамките на енергийната политика ЕС има водеща роля над националната“.

Другият пример по думите на Нейков за нарушаване на закона е:

Схемата със студения резерв, за която и министърът на енергетиката, и председателят на парламентарната енергийна комисия казаха, че знаят, че това решение е неправилно, но то е политически нужно в момента.“

Според Славчо Нейков се наблюдава грубо нарушаване на правото на ЕС и на националното право, а "това може да доведе до санкции срещу страната.“

Още по темата слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от