Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движение БОЕЦ: Призоваваме Брюксел да спре финансирането за България

Камен Добрев: Наливането на средства в нереформирана държава засилва мощта на задкулисието

| обновено на 10.09.20 в 11:22
Снимка: БГНЕС
Представители на гражданско сдружение БОЕЦ внесоха в представителството на Европейската комисия обръщение с обяснение за причините за искането на оставката на главния прокурор и правителството.

В документа се посочва, че България се управлява от мафия, а парите от еврофондовете трябва да бъдат спрени, за да не обслужват олигархичните кръгове, близки до правителството.

Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев каза:

"Брюксел ясно трябва да заяви своята позиция в подкрепа на българските граждани, в подкрепа на процеса на демократизация на България, в подкрепа на процесите срещу корупцията и мафията в България. Тогава и ние ще бъдем истински силни, защото все пак българите сме и европейци и когато имаме тази подкрепа, когато имаме тази солидарност, нашият глас се чува в цяла Европа".

Преди да приключи събитието, за няколко минути беше блокирано движението по столичната улица "Георги Раковски".

От БОЕЦ  обявиха, че ще изложат позицията си и пред посланици на европейски държави у нас, както и в Брюксел.

От формацията искат да бъдат чути в Брюксел. Това каза в интервю за "Преди всички" адвокат Камен Добрев от движението.

По време на заседанието на Правната комисия на ЕП ще търсим гласност пред представителството на ЕК и ще искаме пряко включване по време на дебатите. Едно автентично движение, каквото сме ние, иска да представи конкретни данни и сигнали. И досега сме внасяли сигнали, каза Добрев и припомни скандалите с Апартаментгейт, "Къщи за тъщи", Барселонагейт и т.н.

Искаме да знаем дали ЕК и ЕП имат смелостта да признаят болестта на държавата у нас. Призоваваме ЕК да спре финансирането, защото да се наливат средства в нереформирана държава е продължаване на агонията, това е лицемерие, така само се засилва мощта на задкулисието, смята Добрев. 

Той заяви, че официално не е имало покана към БОЕЦ от страна на Отровното трио за "тайна среща за обединяване" преди днешния голям протест, но подчерта, че движението има ясна позиция по въпроса за партньорите:

"Да седнем на една маса с компрометирани във времето политици и политически субекти е лош сигнал. Става дума за принципна позиция. Ясно сме казали с кои субекти ще взаимодействаме."

Очакваме по принцип гореща есен. Не смятам, че управляващите имат ресурс да продължат да са на власт. Настояваме за оставката на главния прокурор. Гешев е политическата бухалка на задкулисието - ДПС и Пеевски, които реално управляват страната, каза още адвокат Добрев.

Цялото интервю на Диана Дончева с Камен Добрев и репортажа на Румяна Василева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна