Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Диана Гергова: Старините ни са важен фактор в развитието на туризма

Министерството на културата проваля важен проект за туризма, алармира археологът

Проф. д-р Диана Гергова
Снимка: БНР

Знаем ли как да ценим и да показваме добре археологическото наследство? По този въпрос в студиото на "Хоризонт" до обед гостува проф. д-р Диана Гергова, специалист по тракийска археология. Проф. Гергова е автор на над 200 научни статии, членува в престижни национални и международни организации.

Наистина има проблем с популяризирането и обозначаването на туристическите ни забележителности, но има и добра новина. Броят на туристите е същият, но вместо чуждестранни туристи, в момента има голям брой български, твърдят колеги. Това означава, че старините ни са важен фактор в развитието на туризма, каза проф. Гергова.

На малкия остров Малта, например, още на летището сте затрупани с реклами на техните старини. У нас в туристическата политика културният туризъм не заема полагащото му се място, смята проф. Гергова. Например, пътят от Свещари до Свещарската гробница е много лош и това е голям позор, допълни Гергова, която е дългогодишен ръководител на разкопките в Националния резерват Сборяново. 

Експозицията е остаряла, не са показани всички находки, които открихме в гробницата, подчерта още археологът. 

Проф. Гергова обясни, че след кандидатстване във Вашингтон е спечелено финансиране от близо 200 000 долара, но Министерството на културата и други институции пречат на проекта.

"Проектът се проваля не защото не е качествен, а за да отидат парите там, където отиват обикновено - при "наши" хора. Американското посолство също е поставено в деликатна ситуация, защото трябва да уважава решенията на държавните институции, а те се възползват от правата си и дирижират откровено корупционна схема. Смятам, че това е голям скандал. Никой не желае да разговаря с нас."

Проф. Гергова съобщи още, че вероятно ще бъде подаден и сигнал до ЮНЕСКО.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Чуйте и репортажа на Таня Милушева за археологическия музей "Велики Преслав".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна