Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкратено издание на Дните на камерната музика се провежда в Габрово

Габровски камерен оркестър

Макар и в съкратен вариант, фестивалът "Дни на камерната музика" в Габрово се провежда за 44-ти пореден път. Заради мерките, свързани с пандемията от Covid-19, концертите са с намален брой и са изнесени извън традиционната сцена - художествената галерия в града - в зала "Възраждане".

Много от традиционните и очаквани от публиката срещи обаче няма да бъдат отменени - камерният ансамбъл "Софийски солисти" откри фестивала под палката на маестро Пламен Джуров, а акцентът в програмата на 8 септември беше виенската класика и по-специално 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен. Последва камерна вечер със струнен квартет "Фрош" и музика на Гурецки и Брамс. Третата вечер в четвъртък от 20 часа е посветена на джаза и е на открито, с вход свободен за публиката, а финалните акорди по традиция ще сложат домакините от Габровския камерен оркестър с диригент Иван Стоянов, а избраните творби са от барока до наши дни.

Диригентът Иван Стоянов, програматор на Дните на камерната музика в Габрово, разказа подробности за съкратеното издание на фестивала в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!