Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Либийците се разбраха за разпределение на постовете в бъдещото единно правителство

Враждуващите правителства в Либия обявиха, че са постигнали споразумение как да бъдат разпределени ключовите постове в държавните институции, съобщи ДПА.
Представители на подкрепяното от ООН Правителство на националното съгласие (ПНС) в Триполи и на конкурентния парламент в източния град Тобрук проведоха разговори в последните дни в мароканския курорт Бузника в рамките на международните усилия за възобновяване на официалните преговори.

В съвместно изявление в четвъртък двете страни заявиха, че са постигнали "всеобхватно споразумение за критериите и механизмите" за заемане на ключови позиции в държавните институции, без да дават повече подробности.

Те декларират още, че ще се срещнат отново по-късно този месец за по-нататъшни разговори за стъпките за прилагане на споразумението.

Мохамед Халифа, представител на Висшия държавен съвет, консултативен орган към ПНС, заяви, че страните са се договорили как ще бъдат заемани постовете на основата на система на географско разпределение. "Ще трябва да изчакаме, докато (постовете) бъдат одобрени от други (заинтересовани) страни, преди да бъдат обявени официално", каза той.

Според Халифа разговорите ще бъдат подновени на 25 септември.

Разговорите в Мароко започнаха, след като миналия месец ПНС обяви спиране на огъня и призова свързаните с него сили да го спазват.

Източнолибийските сили, водени от Халифа Хафтар, които са в съюз с парламента (в Тобрук - б.ред.), отхвърлиха обаче примирието като маневра на ПНС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна