Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монетата: роман за трафика на ценни артефакти по истински събития

Снимка: Фейсбук / Гергана Лаптева

„Монетата“ е художествен дебют на Гергана Лаптева, вдъхновен от красотата и културно наследство на турския град Сиде, разположен на брега на Средиземно море. Романът разказва за трафика на ценни предмети, с които търгува подземният свят и търсенето на истината за едно съкровище, много по-ценно от артефактите за двама души.

„Художествената измислица в „Монетата“ е плод на моето въоръжение, но е повлияна от действителни събития, случили се както в България, така и в съседна Турция. Проблемът с трафика на антики съществува и се задълбочава за съжаление. С проучванията ми, свързани с романа, научих доста интересни истории, относно нелегалния износ на подобни предмети. Археологията на Средиземноморска Турция винаги ми е била много интересна. Древните царства Ликия, Лидия и Кария ме заплениха дотолкова, че се заех да проучвам известни и по-малко познати факти за тяхното съществуване“, споделя Гергана Лаптева за първия си роман.

Гергана Лаптева (вляво) и Невена Праматарова„Монетата“ е роман, който се чете на един дъх. На фона на приказните пейзажи на Ликия и Кария, една породена от споделени усещания истинска любов между разследващ журналист и българка археоложка-екскурзовод, се преплита с опасните истини за подземния свят – рушител на миналото на човешката цивилизация, оставила най-древните си следи в земите на Балканите и Анатолия.

Изнесените елегантно факти за погрома над нашите старини – обект на колекционерски страсти и за това как той се случва, са верни и още по-неутешителни предвид българската роля на коридор за международния трафик на антики.

И за мен, преживяла в кариерата си на професионален археолог срещи с последиците от деянията на подземния свят, за съжаление, почти легализирани у нас, прочитът на „Монетата“ бе изпълнен не само с удоволствие, но и с удовлетворението, че по друг път болезнени истини ще достигнат до повече български читатели. Както с трепетното очакване на развръзката“, казва проф. Диана Гергова, археолог, за „Монетата“.


Премиерата на романа „Монетата“ е на 11 септември от 19 часа по време на „Алея на книгата“ 2020 на бул. „Витоша“ в София.

Гергана Лаптева е автор на книгите „Непознатата южна земя – Terra Australis Incognita“, „Посока юг – пътуване към Антарктида“ и „Врата на боговете. Южна Америка – истории от земята на инките“. Работи в Българския антарктически институт като ръководител на отдел „Културна и административна дейност“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени