Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Браян Дейли – как влияе глобализацията върху ценностите

7
Снимка: галерия Monev Contemporary

Българската публика може да гледа проекта WORDS – обобщение на 7-годишната одисея, в която американският художник Браян Дейли изследва влиянието на глобализацията върху културните и моралните ценности на отделните нации, език и среда, до 10 октомври 2020 г. в галерия Monev Contemporary. Амбициозният си проект WORDS („Думи“) Браян Дейли прави в периода 2012-2019 г.

Браян Дейли поставя камерата си в 134 страни на 7 континента и снима съвсем случайни минувачи с техните първи реакции на 13 думи на родния им език: мир, война, любов, околна среда, свобода, религия, демокрация, правителство, щастие, социализъм, капитализъм, бъдеще и САЩ.

Дейли получава неподправени отговори, които показват отношението на интервюираните към всяка от 13-те думи, а хората сами избират за свой фон знамето, което определя тяхната национална и културна принадлежност.

Българската публика първа в света ще види целия мултимедиен проект WORDS, включващ едночасова видеоинсталация WORDS с отговорите на всички над 3000 участници в проекта, печатната серия Words on WORDS с 8 лентикулярни платна, 14 творби от серията Tous Les Mots и документален филм, който отразява целият процес на осъществяване на проекта.

Печатната серия Words on WORDS съдържа 8 платна с 3D ефект, в които различните индивидуални отговори на участниците в проекта са комбинирани по невъобразим начин от художника в дву- или трисловни фрази, създавайки закачливи изрази и словосъчетания, характери за дадаизма в изкуството и наподобяващи сюрреалистична игра на думи. Всичко това е наслоено в множество цветове.

„Видео инсталацията WORDS е артпроект, представящ културните и морални ценности на днешното глобално общество. В WORDS думите имат множество значения и могат да предизвикват хиляди асоциации – например, значението на думата „война“ или разбирането ни за нея може да се окаже твърде лично, уникално. Нашият житейски опит, социалната ни и културна среда се оказват твърде доминиращи, така че обикновеният прочит на една или друга дума може да се превърне в нещо далеч по-сложно от сухото тълкуване в речника. Едночасовото видео, което българската публика ще гледа, предизвиква усещане за обединение сред гражданите на света, като отчита културните им и езикови различия, вместо да внушава напрежение и конфликти в световен мащаб.“ – казва Браян Дейли.

Серията Tous les Mots означава „всичките думи“ и това всъщност е своеобразна игра на думи с френския израз „tous le monde“, което буквално означава „всички хора по света“. Въвеждайки френската дума за думи – mots – се постига двусмислена интерпретация, акцентирайки глобалното и индивидуално ниво на този проект. Серията обхваща същността на всяка от 13-те думи, произнесена от 3000-те участници в проекта, представена чрез печатна творба, съответстваща на значението ѝ. Българската публика ще види 14 от печатните творби.

Куратор на експозицията е Стефан Стоянов, който е подреждал няколко изложби на художника в Ню Йорк и двете му досегашни в България.

Очакваме самият Браян Дейли да дойде в София в началото на октомври и да се срещне с почитателите си. Решихме да го поканим отново да покаже свои уникални творби в България, защото той е творец, който ясно документира проблемите на съвременното общество. За 7 години той е обиколил земното кълбо и се е докоснал до възприятията на повече от 3000 души към основните човешки и културни послания. България е една от важните „спирки“ не само в неговия проект, но и в живота му, и затова тъкмо у нас за първи път се показва тази изложба пред публика, всички заедно можем да изследваме своеобразните „езикови игри“ на българското общество. Посетителите ще бъдат пускани в галерията на групи, ще им бъдат давани дезинфектанти, спазваме всички противоепидемични мерки.“ – казва Валентин Монев, основател на столичната галерия Monev Contemporary.


Брайн Дейли е роден през 1951 г. в Калифорния. Завършва магистратура по изящни изкуства към института „Отис“ в Лос Андежис през 1975. г. и завоюва своето място сред пионерите на експерименталната артистична сцена в САЩ. В последните две десетилетия Браян Дейли се съсредоточава върху интересите си в сферата на разоръжаването и международната сигурност. През 1987 г. завършва Университета на Северна Калифорния със специалност контрол на оръжията и прави дисертация върху Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана. Необичайната професия за един художник се превръща в източник на идеи и теми в артистичното му амплоа.
Браян Дейли има множество самостоятелни изложби във Вашингтон, Чикаго, Ню Йорк, България. Неговото видео Jikai, посветено на японския режисьор Акира Куросава, е прожектирано на екраните на Times Square, Ню Йорк. През последните години той създава и сериите от фотографии „Америка в цветове“, Tableau Vivant, „Морфей“.

Изложби на Браян Дейли в България:
„Америка в цветове“ – Национална художествена галерия, 2014 г.
„България в цветове“ – Градска галерия в Пловдив и експозиция в сградата на Народното събрание, 2015 г.

Снимките в материала са предоставени от галерия Monev Contemporary
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени