Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Харизанов: Силно се надявам протестите в нито един момент да не престават

Георги Харизанов
Снимка: Ани Петрова

"Ако погледнете първите искания на протеста ще видите, че много от тях или вече са в процес на изпълнение или са изпълнени. В процес на изпълнение е искането за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция, промените, касаещи отчетността на Главния прокурор, в процес на изпълнение са драмите със студения резерв и с държавната собственост по морето", каза за "Хоризонт" Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Основното искане за оставка остава и към момента не може да има компромис нито от страна на протестиращите, нито от страна на управляващите, подчерта Харизанов. 

"Когато основното искане е за оставка, сами разбирате, че се намираме в патова ситуация по отношение на него. Друг е въпросът, че на площада има голяма доза идеализъм. Там има всякакви хора, но има голяма доза идеализъм. Мен ме вълнуват тези хора - идеалистите, интелигентни, с добро възпитание, с добра политическа култура, хора, които имат наблюдение на политическите процеси по света и у нас. Но проблемът на техния идеализъм е, че светът не се променя от идеи, светът се променя от хората с власт", допълни Георги Харизанов.

Силно се надявам протестите в нито един момент да не престават, независимо от това какво ще се случи и кой и ще дойде на власт, коментира Харизанов=

"Гражданският натиск е изключително важен за подобряване на качеството на управлението и виждаме, че под граждански натиск политиците взимат решения, които иначе не са склонни да взимат в условно "спокойна" обстановка".

Според Георги Харизанов, ако се увеличат критиките от чужбина към управлението на Бойко Борисов, той няма да подаде оставка.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!