Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се жертвите на пожарите в САЩ

Снимка: БТА

19 души загинаха в опустошителните пожари на Западното крайбрежие в САЩ. Властите предупредиха за масови смъртни случаи. Над 20 000 огнеборци от цялата страна продължават да се опитват да потушат горските пожари в щатите Калифорния, Орегон и Вашингтон.

4 милиона и половина акра - територия почти, колкото Уелс, беше опожарена в щатите Орегон, Калифорния и Вашингтон. В щата Орегон десетки хора остават в неизвестност. Над 40 000 жители на Орегон бяха принудени да напуснат дома си, с предупреждение за евакуация живеят половин милион. В щата Вашингтон 1-годишно момче загина, докато семейството му се опитвало да избяга от пламъците. Родителите на детето са в критично състояние. В Калифорния броят на жертвите продължава да расте. Губернаторът Гевин Нюсъм:

„В момента има 5 активни огнища, които са най-опустошителните в историята на щата. Август беше най-горещият месец в историята. 19 души загубиха живота си, очакваме броят им да се увеличи, след като се върнем в районите, които бяха опожарени и когато димът започне да се разсейва. Над 3 600 постройки бяха унищожени“.

16 души в Калифорния остават в неизвестност. Пожарите в най-гъсто населения американски щат бушуват от 15 август. Близо 15 хиляди огнеборци се опитват да потушат 28 големи огнища. Над 3 милиона акра са изгорели през последния месец - най-голямата територия, опустошена за една година. Десетки хиляди хора получиха предупреждение за евакуация. Според губернатора на Калифорния причината за разрушителните огнени стихии са климатичните промени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени