Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Афганистан и талибаните започнаха преговори за мир

| обновено на 12.09.20 в 18:28
Обща молитва на летището в Кабул преди заминаването за Доха - Афганистан, 12 септември
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представителите талибаните и афганистанското правителство са започнали обсъждане в рамките на преговрите за постигане на мир, които се водят в катарската столица Доха. Според специалния представител на катарския външен министър Мултак ал-Кахтани, в момента двете страни обсъждат как точно ще протече преговарянето.

По-рано американският държавен секретар Майк Помпео определи събитието като историческо.  По време на церемонията по откриването той призова страните да се възползват от възможността за постигане на широкообхватно споразумение, но подчерта:

„Твърдо вярваме, че защитата на правата на всички афганистански граждани е най-добрият начин за слагане край на омагьосания кръг на насилието. Разбира се, мога само да призова за подобни действия, вие ще напишете следващата глава в афганистанската история“.

Американският специален пратеник за Афганистан Залмай Халилзад от своя  страна заяви, че би искал спирането на огъня стане факт преди април. Според него предотвравятването на терористични действия е основниото условие за бъдещата американска финансова подкрепа, но върху решенията на Конгреса във Вашингтон ще окажат влияние и въпросите за защитата на малцинствата и правата на жените.

Деветнайсетгодишният конфликт бележи и на-дългата военна мисия на САЩ в чужбина, продължила при трима президенти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!