Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителката Диана Данова превръща математиката от ръмжащ тигър в мъркащо коте

Диана Данова - учител по математика - Плевен
Снимка: Латинка Светозарова

Като малко момиченце често играе  между чиновете, докато баба й преподава в часовете по история важни световни битки, или в друга класна стая е сгушена и попива френските думи на дядо си,  които той  повтаря, за да ги запомнят неговите ученици.

Още тогава  решава –ще бъде учител … И ето днес, Диана Данова е преподавател по математика вече 20 години в Математическата гимназия „Гео Милев“ в Плевен. И говори с любов за всичките свои възпитаници през това време, които е научила на най-важното в живота – да вярват, че успешно могат да търсят и намират отговора на всяка задача – и в математиката, и в живота.

Някои хора са наясно със себе си от съвсем малки, така е при Диана Данова, чиито мечти неслучайно се сбъдват. Тя превръща в приятели всичките си ученици.


„Математиката е мъркащо коте, а не ръмжащ тигър“, това се опитва да „докаже“ учителката, която знае, че математиката си остава един от трудните предмети.

„Истинското общуване е в междучасията“, казва госпожа Донева, която се старае да направим от децата не само доби математици, но и добри хора.

Част от времето на Диана Данова е и за Съюза на математиците в Плевен , чиито председател е , следващата година града е домакин на най-престижните прояви на съюза. И то е заслужено, защото десетки са успелите и доказани математици от Плевен.

Латинка Светозарова представя учителката по математика в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени