Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С кого си говори властта

Първан Симеонов и Страхил Делийски пред БНР

2
Снимка: БТА

"Властта трудно разговаря с онези, които не я харесват", така политологът Страхил Делийски коментира пред БНР поведението на премиера Бойко Борисов в дните на антиправителствени протести. 

Страхил Делийски/БГНЕС

По думите му става въпрос за масово усещане за нарушен обществен договор и криза на легитимността на властта, които не могат да бъдат обяснени с думите на премиера: "Те ми завиждат, не ме обичат". Той подчерта, че и харизмата на Борисов се е износила, а той много е разчитал на нея в политическата си дейност.

Първан Симеонов/БГНЕС

"Бойко Борисов не търси диалог с никой друг, а само със своите привърженици - трябва да втвърдява своите избиратели", каза социологът Първан Симеонов в предаването "Неделя 150" и добави, че в момента всички групи говорят на самите себе си. По думите му властта "налива масло в огъня" с непремерени думи и с откровена арогантност.

Според него дори върви опит на управляващите да преформатират разговора от народ - власт, в разговор президент - власт, което определи като клопка:

"Като че ли Борисов става Тръмп. Явно е приел идеята, че левите и либералите ще протестират срещу него, а той ще се опитва да представлява останалите части от обществото". 

Политологът Страхил Делийски изказа мнение, че властта и протестиращите "играят различни мачове":

"Властта вероятно си вярва, че е спечелила няколко месеца, което е безотносително към връзката на управляващите и обществото. Това не е просто скъсана връзка, а присъствие в паралелни светове, което прави политическия процес шизофреничен. Което прави така, че властта да действа така, че единствено тя да харесва своето действие".

Двамата анализатори се съгласиха, че простите думи на Борисов, които са били неговата сила, сега са неговата слабост:

"Много накърнени са неговите думи. Сега го обвиняват "Ти си прост!", подчерта Симеонов.

Според тях след този мандат Бойко Борисов ще трябва да намира друга форма на политическо съществуване.

Изборът на лидер на БСП 

Корнелия Нинова/БГНЕС

"Протестите създадоха атмосфера на непримиримост с властта, а това е хранителната среда за Корнелия Нинова, тя изповядва такива политики. Това ѝ донесе етапната победа", коментира Симеонов.

По думите на Делийски, ако публиката получи "повече от Нинова, каквато я познаваме", ГЕРБ не могат да се притесняват от БСП:

"Единственият шанс за социалистите е след избора на Корнелия Нинова да се успокоят и да преосмислят какво е БСП в рамките на цялото политическо общество".

Интервюто на Явор Стаматов с Първан Симеонов и Страхил Делийски в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени