Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 6-13 септември 2020 (ВИДЕО)

Енеко Поу
Снимка: Личен архив

В края на миналата седмица на скалите край Враца се проведе традиционната Ботева алпиниада. Първа се класира свръзката Григор Зехиров-Нино Пелов, следвани от Орлин Николов-Камен Петров и Георги Стойков-Руси Танев.

"Ние участвахме, защото ни се катереше, не, че се състезавахме, а то пък взехме, че спечелихме" - каза Нино Пелов от Враца, който участва за десети път в състезанието.

Ботевата алпиниада е републиканската лятна алпиниада на Българската федерация по катерене и алпинизъм. Организира се за единадесети път от Клуб по екстремни спортове “Вратица” и има за цел да продължи традиционната Първомайска алпийска среща, провеждана през миналото във Враца.


Участниците в алпиниадата

Някои от по-високите категории маршрути, изкатерени през последните дни от български катерачи:

- "Bruce Lee" 8b, Дряново - Кристиян Петров;

- "Под масата" 8b, Врабча - Румен Нешев;

- "Натурално извисен L2" 8b+, Тетевен - Ивайло Радков-Фазата;

- "Лудо младо" 8b, Тетевен - Алекс Тоткова.

===  

Започна първото соло издание на планинското състезание Аурубис. Новият формат се налага заради ситуацията с коронавируса. В рамките на месец (до 11 октомври) всеки регистриран участник - бегач или колоездач, ще може да измине в удобно време нов маршрут между Златица и Пирдоп, да запише резултата си и да го изпрати на ораганизаторите. Трасето за планинското бягане е 18 км, от Златица до местността Еленско в Пирдоп, през Балкана, а за колоезденето - 35 км в Средна гора, през района на селата Антон и Душанци. Подробности има на сайта на организаторите от СК “Бегач”.


Фестивал „Екстремна връзка“ се провежда на 12 и 13 септември в скейт парка в Добрич. Участват над 100 състезатели по екстремни спортове от страната и чужбина на възраст от 4 до 46 години. Идеята за фестивала идва след откриването на скейт парка в Добрич през 2014 г., който е и първият професионален в България. 

Икер Поу по новата линия

Баските Инер и Енеко Поу и техният партньор от Аржентина Кико Серда осъществиха първо свободно преминаване на 600-метров маршрут в Испания с категория на трудност 8с. Линията Rayu е по Южната стена на връх Peña Santa de Castilla (2596 м) в масива Picos de Europa. Първата част е 7b и се състои от 7 въжета, по които, обаче, почти няма болтове и това я прави много опасна. Втората част е още 7 въжета с трудност до 8с - вертикална, с малки ръбчета и никаква почивка. 

Тройната свръзка е изкатерила маршрута за 12,5 часа. Видео можете да видите тук.

Мучу Чхиш

Заради лошо време и висока лавинна опасност, тримата чехи, които имаха за цел най-високия неизкачван връх в света - седемхилядникът Мучу Чхиш (7453 м), прекратиха експедицията си.

На 26 август Павел Коржинек, Иржи Янаак и Павел Бем установиха Лагер 1 на 4938 м. След това, по нестабилен лед достигнаха 6100 метра, където преди 6 години спря единствената експедиция (британска), направила опит на този девствен връх. Чехите успяха да преодолеят критичния участък - огромен леден траверс, като установиха Лагер 2 на 5700 м, а после и Лагер 3 - 6300 м, най-високата точка, достигана някога по пътя към този връх. Спане на нестабилни площадки, обилни снеговалежи и дори ”удавяне” в лавинен прах са част от обстоятелствата, с които чехите са се сблъскали в това трудно и рисковано начинание. Предвид и краткосрочните прогнози за влошаване на времето, те са решили да не продължат с изследването на оставащите над 1000 метра сложен терен до върха.

И докато тримата алпинисти вече се завърнаха към цивилизацията, в района на Мучу Чхиш остават каталунецът Жорди Тозас и австриецът Филип Бругер, които планират във втората половина на септември да опитат да изкачат върха в алпийски стил.

K6 (в средата)

Трима американци са в Пакистан, за да направят опит да изкачат седемхилядника К6 (7282 м), най-високият връх в долината Чаракуза, известен още като Балистан. Колин Хейли, Джеф и Прити Райт се аклиматизират с изкачването на връх Дрифика (6447 м). Труднодостъпният К6 не е изкачван от 50 години. Първото и единствено изкачване досега е на четирима австрийци през 1970 г. Тогава Едуард Кобълмюлер, Герхард Хаберт, Кристиан фон дер Хекен и Герд Пресел преминават югоизточния ръб, чийто последен участък сравняват със северната стена на Айгер.

Участниците в сегашната експедиция имат богат опит в Патагония, Алпите и Аляска, а Колин Хейли е изкачил и Гашербрум 2.


ЕКСТРЕМНО КИНО В НЕДЕЛЯ

На 13 септември в парка на Военната академия в София екипът на Банско филм фест представя филми за едни от най-големите катерачи на нашето време, приключение в Мексико и Ниагарския водопад с каяк и първото спускане със ски от осемхилядника К2. Началото на неделната киновечер е в 20:00.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна