Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключенията в скаутския лагер във великотърновското Ново село

Скаутският лагер в Ново село
Снимка: Здравка Маслянкова

Във великотърновското Ново село 42 деца от две до 15 години три дена живяха като малки приключенци под звездите и се учиха как да си помагат взаимно и да се грижат за природата. Скаутският лагер около река Негованка е единствената такава инициатива в страната в края на това лято.

На какво се научиха малките скаути от района на Велико Търново в детския скаутски лагер край река Негованка във великотърновското Ново село от 5 до 7 септември:

„Пред честта и пред всички тук обещавам да се старая според силите си, да помагам на другите и да спазвам закона на скаута. Обещах!“

„Играем много игри. По-различно е и всичко правим заедно. Ние спим в палатки и е по-хубаво да сме заедно".

„Забавно е, ловим риба, помагаме един на друг. Вечерта край огъня си говорим, намираме си занимания“.

„Да си скаут е да помагаш на всички, да спазваш законите, да бъдеш полезен“.

В основата на заниманията с малките скаути беше ирландката Елинор Адамсън, която ръководи центъра за работа с деца в селото. Този лагер прави децата добри, обяснява Ели:

„Да учат много за природата, да направят всичко заедно, да учат малко от закона на скаутите. Да се учат по-добре тук със семейството да си направят храна за децата, много спортни игри. С твоите приятели е най-хубаво“.

Скаутският лагер в Ново село                         Снимка: Здравка Маслянкова

Какво е летуването навън, ако ги няма лагерният огън и игрите с дърпане на въже, жмичка и гоненица, казва спортистката Мария Маринова, която водеше спортните занимания с децата скаути:

„Правим им много щафетни игри, да събират дърва за лагерен огън, да почистват района от боклуци. Да ги научим, че спортът е много важно нещо, че е хубаво човек да спортува“. 

Активно в спортните занимания, в приготвянето на храната и почистването на природата и изворите на река Негованка с децата си се включиха и родителите, които са единодушни, че по-хубаво място от природата няма за възпитанието на бъдещите добри българи:

„Аз му давам сили, показвам му и той да се справи. Постоянство и дисциплина показва и ме радва“.

„Заобиколен от прекрасна природа и красота и да бъде с най-добрите си приятели“.

„Да опознават природата, тук минават овце, крави. За тях е много интересно, има деца, които за първи път виждат такива животни“.

Мартин                              Снимка: Здравка Маслянкова

Най-малкият скаут беше на година и седем месеца. Имаше и рожденик, който отпразнува петата си житейска година, но като скаут. Какво е да си скаут според Мартин: "Да спазваш правилата, да помагам на хората. Искам и на следващия си рожден ден да съм скаут“. 

За да се сбъдне мечтата за детския скаутски лагер, активно в разчистването на района се включи Националният военен университет „Васил Левски“, от където осигуриха и палатки, гумирани спални чували и полеви столчета да децата и семействата им. Със 7-годишната си дъщеря в лагера се включи и заместник-началникът на военния вуз полковник Евгени Пенчев:

„Това беше една от най-посещаваните местности, тук имаше овчарник за 5000 овце. Големият карстов извор захранваше реката. Тези вирове бяха пълни с риба и раци. Децата видяха това, което са правили техните родители преди 20-30 години".

Скаутският лагер в Ново село                  Снимка: Здравка Маслянкова

В дълг сме към децата и природата, казва инициаторът на детския скаутски лагер Христо Христов, кмет на Ново село: 

„Ние сме длъжници на природата, затова трябва да възпитаме децата да я обичат, уважават, да работят за нея, да я пазят. И най-вече основната ни цел е да възпитаме у децата чувството да бъдат задружни и отговорни един към друг. Да разчитат както на собствените си сили, да разчитат и на другарчето си - това е най-важното. Децата тук стават приятели, тук се опознават. Имаме нови жители, нови деца и те са си задружни така и в село“.

Скаутът е чист в мислите, думите и делата си, гласи десетият закон на скаутите. И децата го показаха на възрастните и със сигурност няма да го забравят.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна