Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Захариев: И епидемията от Covid-19, и споровете за маските ще се отразят на децата

Снимка: БГНЕС

"Споровете и протестите срещу маските, както и цялата ситуация с болестта (Covid-19 - бел.ред.), ще се отрази на децата". Това каза пред БНР Боян Захариев от "Отворено общество". във връзка с протеста на родители срещу носенето на предпазни маски от децата им в училище. Той цитира научни проучвания, според които няма съмнение, че маските предпазват здравите от общността от болните, с които са в близост. 

По думите му Световната здравна организация категорично препоръчва за децата над 11-годишна възраст да носят предпазни маски, а за децата до 5 години няма препоръка.

Боян Захариев изказа мнение в предаването "12+3", че може да няма санкции за неносене на маски от учениците в училище:

"Авторитетът на педагозите и на училището би трябвало да е достатъчен", подчерта той.

Другата оспорвана от родителите темата - за изолатори, в които да бъдат отделяни децата при съмнение за коронавирус, експертът коментира, като предложи да се намери протокол, който да не е травмиращ за децата, според който ученикът да може да се прибере вкъщи и да продължи да се обучава, но дистанционно.

Според него формата на дистанционно обучение трябва да се развива, защото бъдещето е в него, тъй като технологиите ще стават все по-добри и все по-добре ще заместват личното присъствие:

"Аз бих направил специална програма да се подпомагат училищата и учениците, на които им е по-трудно, и дастанционното обучение да се превърне в пълноценна алтернатива. Смятам, че то ще заема все по-голям дял в образованието. Не бих го разглеждал като проблем, а като една възможност, която трябва да се използва".

Интервюто на Даниела Големинова с Боян Захариев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени