Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на 51 СУ „Елисавета Багряна" в София

Асен Александров: Децата не са чак толкова стресирани от мерките

Асен Александров
Снимка: БГНЕС

В столичното 51 СУ „Елисавета Багряна" учебният процес ще бъде разделен в четири зони. Учениците са разпределени на две смени в четири корпуса, които са напълно самостоятелни и изолирани един от друг. Това обясни в предаването "Преди всички" директорът на училището Асен Александров. Най-лошото, което може да се случи, е да затворим едно от четирите „училища“, не четирите едновременно, коментира той пред БНР.

В училището са създали всички условия за спазване на трите „Д“ - дистанция, дисциплина, дезинфекция. Въвели са двупосочно движение и има поставени термокамери за измерване на температурата на входа. 

В 51 СУ се обучават над 1 200 ученици. 

Децата не са толкова стресирани и ще свикнат, посочи Александров.

„Малко сугестираме децата. Ако казваш на едно дете – внимавай да не паднеш, внимавай да не паднеш, ако му го кажеш 100 пъти в рамките на един ден, сигурен съм, че ще падне. „Трудно е, трудно е“ – какво пък е толкова трудно? За две минути да отидат от класната стая но двора, четири-пет излизания на ден, две-три ходения до тоалетната, сумарно около 30 минути. Всяка сутрин виждам дечица в метрото – ходят си с маските, чатят си по телефоните, изобщо не са чак толкоз стресирани.“

Александров призова децата на родителите, които протестират срещу носенето на маски, да правят това заради другите и в името на толерантността.

„Големият проблем ни е от някои родители, които са решили това да е някакъв тип протест. Ние не признаваме световна конспирация и ги молим да ни оказват съдействие. Добре, вие не вярвате, може би сте прави, правете го заради другите, които се притесняват.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна