Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Световен ден за борба с лимфома

Снимка: lymphoma.org.au

На 15 септември отбелязваме световният ден за борба с лимфома. Заболяването е трудно за диагностициране, тъй като в голяма част от случаите протича безсимптомно. Лимфомите са злокачествени хематологични заболявания и са петият по честота рак.

Лимфомите са най-често срещаните злокачествени хематологични заболявания. Делят се на две големи групи: Болест на Ходжкин и Неходжкинови лимфоми, обяснява хематологът д-р Лилия Соколова от столичната болница "Свети Иван Рилски".

Заболяването засяга лимфоидните органи – като далак, лимфни възли, черен дроб и тонзили. Често заболяването протича безсимптомно посочва д-р Соколова.

Обикновената кръвна картина не винаги може да даде информация за наличие на заболяването, казва д-р Соколова.

Колкото по-рано се диагностицира заболяването, толкова по-големи са шансовете за благоприятен изход. При нас 80000 души годишно в САЩ се открива нехочкинов лимфом. При Хочкиновия лимфом има два пика на заболяването, казва д-р Соколова.

След диагностициране на заболяването от съществено значение е бързото и точно лечение, обясни лъчетерапевтът д-р Илиана Колева от болница Свети Иван Рилски. Онкологичен комитет решава кое е най-доброто лечение за съответния пациент.

Най-успешно е лечението в ранните стадии на заболяването, когато става въпрос за локализиран стадий на болестта. Тогава има успех и при провеждането и на химиотерапия, и на лъчетерапия, казва д-р Колева.

Целта на 15 септември, когато отбелязваме Световния ден за борба с лимфома, е да се повиши информираността за заболяването, като по този начин ранните симптоми станат по-разпознаваеми, а ранната диагностика би увеличила шансовете за успешен изход на заболяването.

Чуйте репортажа на Поли Начева в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от