Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларят Даниел Хоуп с двоен албум

Даниел Хоуп
Снимка: @daniel.hope.page

Новият двоен албум на Даниел Хоуп „Belle Époque“ обединява както популярен така и рядко изпълняван класически репертоар, който се появява в големите музикални столици на Европа през десетилетието от началото на 20 век до Първата световна война, която промени света завинаги. За Даниел Хоуп la Belle epoque отдавна притежава завладяващо очарование.
„Често ми се иска да имам машина на времето, за да се върна в салоните на Париж, и да се потопя изцяло в тази епоха“ – казва цигуларят.

Негови партньори в това завръщане са Мойка Ердман (сопран), Саймън Кроуфорд-Филипс (пиано), Стефан Дор (валдхорна), Джейн Берт (арфа), Лиз дьо ла Сал (пиано), Ивай Чен (виолончело) и Камерният оркестър на Цюрих.
В албума са включени пиеси на Морис Равел, Клод Дебюси, Ернест Шосон, Жюл Масне, Габриел Форе, Рейналдо Хаан, Джордже Енеску, Албан Берг, Арнолд Шьонберг, Антон Веберн, Рихард Щраус, Едуард Елгар, Александър Цемлински, Франк Бридж, Шарл Кьошлен, Сергей Рахманинов.

Ето и няколко рецензии представящи албума.
„Много разточителен и приятен албум на DG, на който може да се наслаждавате лесно на едно прослушване, независимо дали го приемате като съсредоточено слушане или като фонова музика“.

„Ако е необходим саундтрак от епохата на картините на Климт, Моне, Реноар и Мунк, този албум на Даниел Хоуп, озаглавен „Belle Époque“, това е той. Цели два часа и половина свирене. Този внимателно подбран мюзикъл тръгва на турне из Европа, като прави музикални снимки на големи културни центрове от онова време – Лондон, Париж и Виена“.

„Тонът на цигулката на Хоуп е откритие и пианисимите му са възхитителни заради своя резонанс и деликатност“.

По-голямата част от програмата е съставена от бисови пиеси, но също така съдържа и изцяло представени произведения – Концерт за цигулка, пиано и струнен квартет на Шосон, интродукция и алегро за струнен квартет и оркестър от Елгар, Последната соната на Равел.

Новите записи на Даниел Хоуп може да слушате на 16 септември от 17 часа в „Музик мания“

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени