Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ползите от видеоуроците и образованието без граници

Снимка: Кан Академия, ФБ страница

Учебната година започва винаги започва с вълнение и трепет, но тази година и с тревога – какво ще стане, ако децата отново бъдат затворени. Последната година пък показа колко полезни са учебните платформи и различните ресурси за онлайн обучение. Не на последно място, успешните модели показват колко вълнуващо може да бъде ученето.

Такава платформа е Кан Академия – вероятно най-мащабният образователен портал в света. Той е безплатен и има раздели за ученици, учители и родители.

Порталът предлага богати ресурси по тъй наречените "STEM дисциплини" ((science, technology, engineering and mathematics/наука, технологии, инженерни науки и математика) и дава големи възможности за подготовка, при това безплатно.

От 2011 г. насам над българската версия работят и стотици доброволци – преводачи, редактори, учители и специалисти от различни области. В Кан Академия на български (bg.khanacademy.org) са достъпни над 5000 преведени видеоурока, десетки хиляди упражнения и тестове, както и статии. Скоро ще са достъпни и материалите по световна история, музика, философия и критично мислене. Посещавани са от десетки хиляди потребители месечно. 15% от българските ученици редовно изоплзват ресурсите на платформата за подготовката си.

За ползите и недостатъците на дистанционното обучение Таня Любенова разговаря с Иван Господинов, председател на сдружение "Образование без раници".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна