Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преподавателят в НГДЕК Радослав Илиев:

През есенно-зимния сезон в училищата ще видим ефекта на доминото

Онлайн обучението е не само предизвикателство, но и заплаха

Снимка: ngdek.com

„Мерките, които сега се въвеждат в училищата във връзка с коронавируса, са логично следствие от тази истерия, която стана през пролетта, но тези мерки, ако останат такива, то след месец децата и учителите ще сме си вкъщи“, каза в предаването „12+3“ Радослав Илиев, преподавател по История на културата в Националната гимназия за древни езици и култура.

„По този начин заложени мерките – PCR тестовете върху всяко дете, което прояви симптоми, с карантиниране на целия клас, а ако е било контактно, карантиниране на целия випуск, през есенно-зимния сезон върху училищата ще се стовари така нареченият „домино ефект“, коментира Илиев.

„Затова искам изцяло преосмисляне на мерките, защото при нас има едно българско полуспазване. Това означава не свръхфиксиране върху мерките в училище и стресирането на децата там – пращане в изолация, мерене на температурата, а да се наблегне на по-добрата хигиена и да се заговори за имунната система на децата, за активния спорт, за правилното им хранене и витамините.  Децата, които са извън училище, си остават незащитени", обобщи Радослав Илиев.  

Онлайн обучението е не само предизвикателство, но и заплаха, смята преподавателят.

„Опасно е, тъй като, ако се подхлъзнем и се опитаме да си представим една цяла такава учебна година, то аз не съм сигурен, че това ще може да се нарече учебна година – това ще е симулационна година“, заяви Илиев по повод вероятността да се стигне отново до електронно обучение.

Радослав Илиев посочи още, че като преподавател го затруднява липсата на абстрактно мислене при по-малките ученици, които по думите му са абсолютно потопени във виртуалния свят„Предизвикателство е да им обясняваш абстрактни понятия. Но успявам да събудя вниманието им“.

„Класическото образование, което не е толкова актуално днес, създава не просто понятие и знание за нещата, но и отношение към тях. Това са не само непреходните ценности и високи философски достижения от античността, но нещата, включително като обществени отношения, комуникация с хората“, каза още Илиев.

Според преподавателя в НГДЕК „класическата гимназия създава най-ценното – смисъл и отношение към този смисъл“.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна