Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителят Димитър Господинов ще осигурява базова грамотност на децата в с. Михайлово

Димитър Господинов
Снимка: Ива Антонова

Да си учител е кауза за промяна към по-добро - това твърди един млад компютърен инженер от Враца, който днес за първи път ще чуе учебния звънец като преподавател в едно отдалечено селско школо. В основното училище в село Михайлово той ще преподава информационни технологии и математика. От години във Врачанско по тези предмети се намират трудно преподаватели. Друга тревожна тенденция е застаряването на педагогическия състав.

"Преди 3 години ме поканиха от Враца Софтуер Общество да преподавам програмиране, тъй като съм такъв инженер и аз започнах да преподавам на мотивирани деца, на деца, които имат интерес, но миналата година ми се наложи да замествам едни колега в училище, в което повечето деца не бяха мотивирани и видях другата страна на медала, видях децата, които имат затруднен достъп до образование и това ме разтърси", каза Димитър Господинов, преподавател по информационни технологии и математика в училището в Михайлово.

ОУ „Горан Червеняшки“ в село Михайлово                   Снимка: Фейсбук - ОУ „Горан Червеняшки“ в село Михайлово

Един от проблемите е незаинтересоваността на някои от родителите и учители, които се движат по течението според Господинов: "IT в тези класове, в които ще преподавам не са много часовете, но ще направя всичко възможно те да получат една добра базова грамотност, която най-малкото, ако се наложи да се мине на дистанционно да им е полезно, защото там и това нещо е много трудно".

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени