Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управителят на БНБ: Банките влязоха подготвени в кризата

Димитър Радев
Снимка: БГНЕС

Българските банки влязоха в настоящата криза добре подготвени поради направеното през последните години. Това заяви управителят на Българска народна банка Димитър Радев при откриването на новата учебна година в УНСС, цитиран от БГНЕС. Радев посочи безпрецедентната по мащаба си проверка на качеството на активите на банките и стрес тестовете, проведени от БНБ и Европейската централна банка. 
По думите му още в началото на кризата банките са предприели допълнителни мерки за засилване ликвидността на банките. Добрата кондиция на банките им е позволила да създадат условия за облекчаване последствията от кризата за бизнеса и населението. Основният инструмент, използван за тази цел, който все още е в сила, е т.нар. „частен мораториум“ върху плащанията по кредити. До момента по тази мярка отсрочване на плащания са получили над 14 хил. предприятия и над 93 хил. домакинства в общ размер на над 9 млрд. лв. /4,6 млрд. евро/.
След броени дни, на 1 октомври, Българската народна банка чрез банковия надзор ще стане първата българска институция, пълноправен член на важна институция на еврозоната - Единният надзорен механизъм.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна