Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янка Такева: Родителите трябва да се доверят на учителите

Янка Такева
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Родителите трябва да се доверят на учителите. Ако имат притеснения, могат да ги споделят с класните ръководители или с директорите, но така предварително да създаваме напрежение и да създаваме някакъв усет за нестабилност в образователната система, мисля че българският учител не заслужава това". Това каза пред БНР Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители към КНСБ.

Тя обясни, че всеки учител познава децата в класа си и маже да взема решения, които да са съобразени със състоянието на всеки ученик:

"Няма нужда от притеснение дали ще носят, или няма да носят маски в класната стая. Индивидуален подход ще бъде приложен към всяко дете".

Според Такева не е адекватно предложението за санкциониране на родителите, които не успеят да вземат до един час след обаждане от училището децата си, проявили симптоми на заболяване:

"Родителите не заслужават санкции! Българската образователна система прави всичко възможно, за да поощрява учениците и родителите. Тази идея я приемам от смешната страна".

Янка Такева беше категорична, че отговорност и на родителите, и на учителите е възпитаването на хигиенно-здравни навици в децата.

По думите ѝ дистанционната форма на обучение е приемлива, но при условие, че друг начин не е възможен.

Интервюто на Георги Марков с Янка Такева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна