Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Четвъртата книжка "Приказни истории с БНР Бургас" вече е в 12 училища и детски градини в страната

| обновено на 15.09.20 в 19:06
12
Снимка: Свобода Атанасова12 училища и детски градини в страната получиха на първия учебен ден новата книжка „Приказни истории с БНР Бургас“. Така за четвърта поредна година общественото радио спазва традицията. Също днес бяха връчени и грамоти на децата написали тези истории. 

Книжките отиват в учебните и детски заведения, които имат участници в конкурса за създаване на приказни истории и които общественото радио отпечатва в специално издание, каза рекламният мениджър в БНР Бургас Марияна Рачева:

"Това са преки участници, а за всички останали, които не са от Бургас също ще раздадем, както и на Регионалната библиотека "Пейо Яворов". Работим в момента по аудио варианта, записваме го и в най-скоро време той ще бъде достъпен за всички в сайта на БНР Бургас и в YouTube канала на радиото. ", обясни тя. 

Шест от разказите в книжката са създадени от въображението на учениците от бургаското училище "Елин Пелин". Директорът Пепа Запрянова обясни:

"В нашето училище има деца, които се развиват в различни области и са даровити. Ние ще разширим обхвата на класовете и сътрудничеството с националното радио в Бургас ще продължи. Един учител без деца няма как да осъществи на 100% онова, което го вдъхновява. Вдъжномението идва от децата."

В новото издание, има автори от втори клас от началното базово училище  "Михаил Лъкатник". Грамоти получиха Габриела и Пламена, с  "Приказка за доброто"  и "Салата от приказки". А техните герои са:

"Рапунцел, джуджета, написах тази история за половин час.
Моята история история я написах за минути,  беше за Червената шапчица, която помогнала на бабата и дядото да извадят ряпата, която после се превърнала в каляска, от която излязъл Пинокио и е с щастлив край..."

Марияна Рачева припомни и историята за създаването на приказките:

"Преди 4 години, с децата от Вашето училище, които бяха толкова малки, колкото сте малки Вие сега започнахме да пишем приказки",  а те се превръщаха след това в книжки и така вече четири години, посочи Рачева.

Книжки и грамоти на участниците в конкурса за създаване на  приказни истории с БНР Бургас получиха и децата от бургаската детска градина "Моряче". Техните истории са най-много и са отпечатани в самостоятелен раздел за най-малките. Това сподели Татяна Минкова, директор в детското заведение, което отбеляза днес и началото на новата учебна година:

"От няколко години в нашата градина е създадена иновативна форма за работа с деца и родители. Наречен е Клуб на приказката. Създаден е от главния учител и се ръководи от него. В този клуб децата се учат да разказват приказки, а през годината правим вътрешни конкурси за създаване на различни произведения. Пандемията от Ковид-19 обърка плановете ни и историите щяха да бъдат повече, сигурна съм че щяха да ви затруднят в избора", допълни тя.  

Историите на децата са в общо  пет различни раздела.  Приказките са 40, като тази година отново ще има и аудио вариант.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от