Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СТО: Митата на САЩ върху китайските стоки нарушават международните търговски правила

Световната търговска организация подкрепи жалбата на Китай срещу допълнителните мита, наложени от Съединените щати върху китайски стоки за 250 милиарда долара, съобщават АФП и Ройтерс.

СТО заяви, че е заключила, че митата на САЩ върху китайските стоки нарушават международните търговски правила.
Експертна комисия към Органа за уреждане на спорове на СТО установи днес, че действията на Вашингтон не съответстват на правилата на глобалната търговия и го прикани да коригира политиката си.

Международната организация отбеляза, че САЩ твърдят, че допълнителните мита върху китайски стоки на стойност над 200 млрд. долара, наложени през 2018 и 2019 година, са "оправдани" съгласно Общото споразумение за митата и търговията (GATT), като "мерки, необходими за защита на обществения морал на САЩ".

Световната търговска организация обаче взе решение, че тези митнически тарифи са „несъвместими“ с GATT, тъй като се прилагат само за китайски стоки.

Международната търговска организация добави, че САЩ не са обяснили как допълнителните митнически тарифи са "способни да допринесат за целта на обществения морал, на който се позовават" и в резултат на това заключи, че тези мита не са оправдани.

От Вашингтон определиха решението като "напълно неадекватно". "Администрацията на Тръмп няма да позволи на Китай да използва Световната търговска организация в ущърб на американските работници и фермери", заяви търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна