Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да почетем стихове на Малина Томова

Снимка: личен профил на Ана Цанкова

Малина Томова (1950-2011) не беше от поетите, които създават шум около себе си и творчеството си. Отдадена на другите, изключително скромна, тя тихо и методично вършеше работата си като редактор, издател и защитник на човешките права. Филмът „Гори, гори, огънче“ по неин сценарий с режисьор Румяна Петкова беше обруган от националисти и ченгета, създаде ѝ много неприятности, но казваше истината за смяната на имената през 70-те години на XX в., разкривайки съдбата на обикновените хора в едно родопско село. 

Малина Томова беше безкомпромисна и в творчеството, и в живота си, но днешното време предпочита по-гъвкавите и приспособимите. И въпреки че тя си отиде рано, нейните стихотворения продължават да се четат.

Група млади хора са решили да ни напомнят за нея с литературно четене. То ще се състои на 16 септември от 19.30 часа в Делта блус бар. Нека всички, които ценят Малина Томова, да се присъединят, защото, както пишат организаторите Ана Цанкова, Христо Мухтанов и Антон Серкеджиев в поканата: „Има хора, които не си отиват, без значение накъде са запътили душите си.“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна