Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се Урсула фон дер Лайен да предложи намаляване на парниковите емисии с 55 на сто

| обновено на 16.09.20 в 11:43
Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Урсула фон дер Лайен ще представи визията си за по-амбициозно споразумение в областта на климата и ще предложи ЕС да ускори намаляването на емисиите си на парникови газове в първата си реч "За състоянието на Съюза", съобщи по-пано ДПА.

Първата ѝ реч "За състоянието на съюза" цели да даде насоки за бъдещето, посочва ЕК. Ръководителите на изпълнителната власт на ЕС обикновено използват обръщенията си пред европедпутатите, за да представят големи политики и предложения.

Така Фон дер Лайен ще предложи на държавите членки да поемат ангажимент за намаляване на парниковите си емисии до края на десетилетието с поне 55 процента спрямо нивата от 1990 г., казват източници от ЕС.

С това тя се надява да ускори процеса към климатична неутралност до 2050 г.

Очаква се Фон дер Лайен да говори за миграцията и за огромния бюджет и пакет за възстановяване на блока от кризата с коронавируса, който е на стойност 1,8 трилиона евро.

Речта на Урсула фон дер Лайен, както и изказванията на политическите лидери на основните  парламентарни групи в Европарламента, можете да проследите на сайта ни bnr.bg.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна