Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йошихиде Суга е новият премиер на Япония

Йошихиде Суга (в средата, прав) е новият министър-председател на Япония
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Япония избра новия председател на управляващата Либерално-демократическа партия Йошихиде Суга за нов премиер на страната, предадоха световните агенции.

Кандидатурата му бе подкрепена от мнозинството от депутатите в ключовата долна парламентарна камара, която според конституцията има решаваща дума в избора на нов премиер.

За избирането на Суга се обявиха 314 депутати от 462 в долната камара. Суга получи мнозинство и в горната камара.

В близките часове се очаква той да обяви състава на кабинета си, като в него се очаква досегашни министри да запазят позициите си, а именно Тошимицу Мотеги (външен министър), Таро Асо (министър на финансите), Кадзуйоши Акаба (министър на на инфраструктурата, транспорта и туризма), Сеико Хашимото (министърка, отговаряща за организирането на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио), Ясутоши Нишимура (министър на икономическата и фискалната политика). Очаква се преназначение да получи и и министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хироши Кадзияма.

Министърът на отбраната Таро Коно напуска обаче поста си и на негово място се очаква да бъде назначен Нобуо Киши - по-малкият брат на Шиндзо Абе, който сега е заместник-министър на външните работи. Коно пък ще заема поста на държавен министър, отговарящ за реформи в държавните служби.

На 28 август Шиндзо Абе подаде оставка като премиер на Япония заради влошено здраве.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна