Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на привърженици на Мая Манолова срещу промените в Изборния кодекс

| обновено на 16.09.20 в 12:02
Снимка: Мария Филева

Преди началото на пленарното заседание Мая Манолова и членове на оглавяваната от нея Партньорска мрежа "Изправи се.БГ" организираха пред парламента протест срещу промените в Изборния кодекс.

"Тук сме, за да предотвратим опита на ГЕРБ да открадне честността на изборите, както направиха на местния вот миналата есен", обясни Мая Манолова:

"Това, което се случва, наистина е безпрецедентно и нагло на фона на протести на българските граждани, които искат честни избори, които искат оставка на този парламент и на това правителство. В същото време Борисов си подготвя служебна победа. Той не е свикнал да играе честно на избори".

Привържениците ѝ възразяват срещу връщането на хартиените бюлетини, дописването на имена в избирателните списъци и пречките пред изцяло машинното гласуване.

"Протестите ще продължат", увери Манолова.

По-рано днес привърженици на лидера на сдружение "Изправи се. Бг" Мая Манолова се събраха на протест пред президентството.

Протестът е срещу връщането на хартиени бюлетини в секциите, усложняването на процедурата за снабдяване с машини за гласуване чрез удължаване на срока за сертифицирането им и дописването на имена в избирателните списъци. Манолова е против мажоритарен вот на един тур, повишаване прага на преференции и срещу избори в два дни:

"Тук сме, за да предотвратим опита на ГЕРБ да заложи мина на честността на изборите и да открадне отново изборите на българските граждани, така, както го направиха миналата есен за столичани на местните избори в София. Всъщност това, което се случва, наистина е безпрецедентно и нагло на фона на протести на българските граждани, които искат честни избори, които искат оставка на този парламент и на това правителство в същото време, а Борисов си подготвя служебна победа. Той не е свикнал да играе честно на избори".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна