Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Живея в светлина – историята на художника Никола Манев

"Живея в светлина" е новата книга на Исак Гозес – биография на художника Никола Манев. 

Българският журналист и писател Исак Гозес казва за книгата, че да я напише не е било решение, а приятелски дълг: 

"Никола Манев беше от добрите хора. Никой не го е чул да каже лоша дума за някого, дърпаше се настрани, когато някой говореше лошо, не можеше да слуша." – казва Гозес.

"Той обичаше много България, една осъзната и малко късна любов."

"Париж ме направи българин. Тук разбрах, че ние имаме качества, които французите нямат, че сме по-чувствителни, по-сърдечни и по-топли от тях. Че се влюбваме на мига, а там едно приятелство се планира и готви двайсет и пет години. Ако съм постигнал нещо във Франция, ако имам някаква тежест, ако по света моите картини носят радост на всякакви хора и раси, то е, защото съм български художник. 

Първата си картина в Париж продадох за каса бордо, а втората – за кожено яке. Нямах самочувствие, идвах от свят, който тук считаха за второ качество. Но мина време и започнах да се тупам по гърдите: „Булгар, булгар“. 

За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." – казва Никола Манев.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от