Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът леко поскъпна, но прогнозите са за траен спад на цените

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цените на петрола се повишиха в азиатската търговия след спирането на над 25 процента от петролните и газови съоръжения в САЩ заради урагана Сали, предаде "Ройтерс".

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол повиши цената си с 18 цента или 0,5 на сто до 38,46 долара за барел.

Лондонският сорт Брент от Северно море поскъпна с 15 цента или 0,4 на сто до 40,68 долара за барел.

Вчера петролните котировки нараснаха с над 2 процента.

Според анализатори заради урагана Сали за около 11 дни петролният добив се очаква да намалее с между 3 и 6 милиона барела. Това вероятно ще помогне за намаляване на складовите наличности в рафинериите, които също са спрени.

Петролният резерв на САЩ е намалял с 9,5 милиона барела миналата седмица, докато запасите от бензин са нараснали, по данни на Американския институт за петрола. Анализаторите очакваха увеличение с 1,3 милиона барела. Официални данни за петролния резерв ще бъдат публикувани по-късно днес. Често тези данни се различават от тези на бизнеса.

Производителите на петрол и търговците очертават мрачна картина за възстановяването на търсенето на горива в света с разрастването на пандемията от Covid-19, която пречи на икономиките.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна