Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобалната цел за нулеви вредни емисии ще изисква инвестиции от 1-2 трлн. долара годишно

Постигането на нетни нулеви емисии до средата на века би струвало допълнителни инвестиции между 1 и 2 трилиона долара годишно, или около 1-1,5% от глобалния брутен вътрешен продукт, се посочва в доклад на Комисията за енергиен преход (ETC), публикуван в сряда и цитиран от Ройтерс.

За да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий през този век, глобалните емисии на парникови газове ще трябва да достигнат нулево ниво.

Когато това бъде постигнато, намаляването на жизнения стандарт до 2050 г. в развитите и развиващите се страни би възлизало на по-малко от 0,5% от световния БВП, се казва още в доклада.

Комисията за енергиен преход (Energy Transitions Commission) е базиран в Лондон международен мозъчен тръст, фокусиран върху икономическия растеж и смекчаване на изменението на климата. ETC е глобална коалиция от 40 енергийни производители, индустриални компании и финансови институции, включително ArcelorMittal, HSBC, BP, Shell, Orsted и Bank of America, които се ангажират да постигнат безвъглеродна икономика до 2050 г.

В доклада се казва, че ще трябва да се направят драматични подобрения в енергийната ефективност; годишното глобално снабдяване с електроенергия ще трябва да нарасне четири до пет пъти, за да достигне 90 -115 хиляди тераватчаса, а годишният темп на вятърна и слънчева енергия ще бъде пет до шест пъти по-голям от постигнатото през 2019 г.

Освен това сградите, транспортът и промишлеността трябва да бъдат електрифицирани и водородът да се използва в случаите, когато това е невъзможно. Всяко оставащо потребление на енергия следва да се декарбонизира, като се използва улавяне и съхранение на въглерод и устойчива биоенергия.

"Няма съмнение, че е технически и икономически възможно да достигнем нулева въглеродна икономика, от която се нуждаем, до 2050 година. И нулева трябва да означава действително нулева, а не план, който разчита на постоянното и широкомащабно използване на "„компенсации" за балансиране на продължаващите вредни емисии", каза Адаир Търнър, който е съпредседател на ETC.

"Действията през следващото десетилетие са от решаващо значение - в противен случай ще бъде твърде късно", добави той.

Китай разполага с ресурси и технологии, за да се превърне в богата и развита безвъглеродна икономика до 2050 г. Всички развити страни трябва да могат да достигнат нетни нулеви емисии най-късно до 2060 г., но ще изискват инвестиции за развитие за привличане на частни "зелени инвеститори", посочи Комисията за енергиен преход.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна