Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Бакалова: Дали кратките срокове за нова детска болница няма да са за сметка на качеството

Снимка: БГНЕС

Старата сграда в карето на Медицинска академия, чиято конструкция се предвиждаше да бъде реконструирана за нуждите на детска болница, ще бъде разрушена, а на нейно място ще бъде изградена изцяло нова Национална многопрофилна детска болница. Няма да има промяна в сроковете и бюджета, заложени в договор с изпълнителя. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на състоялата се преди два дни кръгла маса. Колко време ще отнеме административната работа за построяване на нова детска болница?

Арх. Петкана Бакалова от инициатива „За истинска детска болница“ коментира в "Нашият ден":

"Това би трябвало да бъде факт от 27 май, когато на срещата ни с премиера Борисов той обеща, че няма да се ползва стария строеж, а ще бъде изградена нова сграда. От тогава минаха почти 4 месеца и ние разчитахме, че през тези 4 месеца могат да се случат много неща. Например – да бъде допълнено заданието за проектиране на база на преди това направен точен анализ на нуждите в детското здравеопазване. Към този момент, въпреки изпратените многократно писма, не сме получили отговор. В лични срещи ни беше казано, че има готов анализ и готово задание, но ние не сме се запознали с тях, за да дадем оценка. Би трябвало да има обсъждане в Обществения съвет, който да се конструира през това време. 

При всички случаи този анализ на нуждите би трябвало да бъде подкрепен и да има консенсуса на цялата лекарска педиатрична общност. Има гаранция от страна на министъра на здравеопазването, че това ще се случи. Лошото е, че загубихме 4 месеца, които можеха да бъдат използвани за стъпки в правилната посока."

На какъв етап е административно процедурата?

"За да бъде разрушен старият строеж, трябва да бъде изготвен проект за разрушаване, който да гарантира, че няма да има щети за околните сгради и гражданите наоколо. Това е една нормална процедура.

Промяна в подробния устройствен план не би трябвало да се налага вече, защото се предполага, че бъдещата сграда ще се съобрази с действащия подробен устройствен план и ще се съобрази със заложените и височини, и параметри на плана. Така е по закон. Това ще спести време. 

Новото строителство при всички случаи би могло да стартира веднага в момента, в който имаме дадено задание, възложено въз основа на анализ на нуждите."

Преди тази кръгла маса урбанистите и архитектите бяха на мнение, че трябва да се обследват и други терени. 

"Преди часове имах и разговори с лекари, които продължават да смятат, че трябва да се търсят алтернативни решения. По отношение на една детска болница, много е важно тя да бъде в паркова среда, важно е до нея да има добър достъп, транспортен достъп – масов транспорт. Нещо, които един терен в центъра на града не може да обезпечи."

Арх. Бакалова вярва, че в момента ще стартира най-после един истински дебат за функционалността на тази болница и на база на един консенсус между специалистите – педиатри, лекари – ще бъде направено най-доброто задание, тъй като в момента ние няма такова. Тя е притеснена от сроковете и дали тези кратки срокове няма да бъдат за сметка на качеството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени