Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МЗ обяви обществена поръчка за дейности по превенция и грижи за ХИВ

Снимка: Светла Милчева

След призиви на неправителствени организации, Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за дейности по превенция и грижи за ХИВ. Програмата преустанови дейността си през месец юни миналата година. За разлика от миналогодишната програма, новата поръчка не включва услуги за основните уязвими групи в четирите най-големи града в страната - Бургас, Варна, Пловдив и София.

"На този етап не виждаме решение, което е да е оперативно и скорошно. На практика в много от тези градове няма налични услуги за тези най-рискови групи - това са групите, сред които има и най-висок процент на разпространение на инфекцията, които и най-лесно предават тази инфекция в обществото", каза в предаването "Хоризонт до обед" Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

От Министерството на здравеопазването отговориха, че в предмета на обществена поръчка не са предвидени дейности по превенция и контрол сред рискови групи за превенция на ХИВ за областите Бургас, Варна, Пловдив и София, тъй като към момента на стартиране на процедурата за откриване на тази поръчка са налице действащи договори със същия предмет. В предмета на обществената поръчка са включени дейности по превенция и контрол в останалите областни градове. Според здравното министерство пропуски няма.

За лицата, живеещи с ХИВ,  в друга обществена поръчка са предвидени и дейности във всички области независимо от рисковата група, към която принадлежат чрез дейността водене на случай. Предвид необходимостта да не се прекъсва превенцията и контрола на ХИВ и сексуално предавани инфекции сред рисковите групи, здравното министерство е започнало вътрешна процедура за подготовка и обявяване на следваща обществена поръчка. Предвидените средства за дейността са в размер на 854 хиляди и 900 лева с ДДС и се предвижда в обхвата на обществената поръчка да бъдат включени рискови области, които досега са били с действащи договори.

Не може с един и същи закон за обществените поръчки да купуваме асфалт, лекарства и толкова сериозни консумативи, коментира Станимир Хасърджиев.

"Това, което се случва с ХИВ е показателно за ситуацията и за цялата тръжна бъркотия в министерството, която непрестанно се случва и отново призоваваме в парламента депутатите да помислят по какъв начин да регулират и регламентират други форми на финансиране на тези дейности", апелира Хасърджиев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Брифинги на НОЩ

Най-четени