Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът приветства избора на Йошихиде Суга за нов японски премиер

Йошихиде Суга беше избран за нов японски премиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поздрави в сряда Йошихиде Суга с избора му за нов министър-председател на Япония.

"Очакваме с нетърпение да работим заедно за развитие на връзките между ЕС и Япония, за насърчаване на многостранни решения на глобалните предизвикателства, за надграждане на нашето силно сътрудничество и споделени ценности“, написа Мишел в Туитър.

По-рано през деня Долната камара на японския парламент избра Суга за нов премиер на страната, след като неговият предшественик Шиндзо Абе реши да подаде оставка поради здравословни проблеми.

Русия желае "конструктивно" сътрудничество с Япония, заяви в сряда президентът Владимир Путин.

Поздравявайки новия японски министър-председател Йошихиде Суга за поемането на поста от Шиндзо Абе, той добави, че съвместната работа по двустранни и многостранни въпроси е в интерес както на Русия, така и на Япония.

Путин отбеляза, че тяхното сътрудничество е особено важно за постигане на "стабилност и сигурност в азиатско-тихоокеанския регион и в света като цяло".

Китай се надява Япония да се въздържи от връзки с Тайван

Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин изрази надеждите на Пекин, че Япония ще се въздържи от развитие на дипломатически отношения с Тайван при новия премиер Йошихиде Суга.

Той също така подчерта, че Китай се надява на засилване на сътрудничеството с Токио, както беше договорено още през декември.

Южна Корея е готова на разговори с Япония по всяко време

Президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин поздрави Йошихиде Суга за избора му за нов министър-председател на Япония и подчерта, че Сеул е готов за диалог с Токио "по всяко време", заяви в сряда говорителят на южнокорейският държавен глава Канг Мин Сок.

"Правителството ни планира да си сътрудничи активно с премиера Суга и с новия кабинет, като по този начин бъде преодолян разумно проблемът, свързан със споделената история, и укрепване на  същественото сътрудничество в икономическия, културния и обменния сектор между хората чрез  перспективен и взаимно изгоден начин", посочи Канг Мин Сок.

Още през юни Южна Корея отново подаде жалбата в Световната търговска организация (СТО) относно ограниченията на износа, наложени от Токио срещу Сеул, след което, според някои съобщения, Япония се противопостави на присъединяването на Южна Корея към Групата на седемте индустриално развити държави известна като Г-7.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна