Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Боян Добрев: Транспортът очертава акупунктурните точки на града

На метростанция "НДК 2"
Снимка: Личен архив

Транспортните точки в града са като акупунктурата на едно общество. Един художник не пълни формичка. За да дефинира и материализира идеята си творецът минава през „хубаво страдание“.

Това сподели в ефира на Радио София проф. Боян Добрев, преподавател в Националната художествена академия и автор на големи пана – част от дизайна на две нови ключови метростанции от Третата линия на софийското метро.

При МС „НДК 2“ изходът към Петте кьошета (бул. „Хр. Ботев“) проф. Боян Добрев е изобразил поета революционер.

„Образът на Ботев е неделима част от културата, образованието, на всички нива. Моята цел беше не да покажа нещо ново за него, а като символ на Втори юни. Темата за безсмъртието през стихотворението за Хаджи Димитър, за този, който загива за свободата на България.

Паното е озаглавено „Знаме“ и не него са всички участници в Ботевата чета, плюс исторически върхове като Левски, Раковски, Стамболов, както и препратка към следващите борби и войни, обяснява проф. Добрев.

При МС „Красно село“ работата на художника е свързана с околните улици. Тук разпознаваме Цар Борис III, Гео Милев, Димитър Талев, както и много други личности, символи на българското.

„Този стенопис е визуално осмисляне на епохата. Беше трудно, но дано е интересно. Опитах се да предам послание, което изглежда документално“, добави творецът. От друга страна многото изобразени хора са обединени с цветовете на националното ни знаме и „прави посланието четливо“.

Чуйте разговора на Лили Големинова с проф. Боян Добрев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна