Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Владимир Кисьов: Всичко, което казва Урсула фон дер Лайен, е крайно необходимо да се случи

Владимир Кисьов
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

"Всичко, което казва Урсула фон дер Лайен е крайно необходимо да се случи и да има тази воля да се случи, за което са необходими силни политици в Европа, което напоследък са остър дефицит, както в отделните държави, в международен план, така и във вътрешен план". Това каза в предаването "12 + 3" Владимир Кисьов от Европейския институт, бивш заместник-министър на външните работи, главен преговарящ с Европейския съюз. Той коментира речта на председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за състоянието на Европейския съюз, която произнесе пред евродепутатите.

Вместо да се концентрираме в по-бързото икономическо възстановяване на Европа от последиците от разпространението на коронавируса, се занимаваме във вътрешнополитически и външнополитически план с неща, които не са първата необходимост в обществата на отделните държави и на целия Европейски съюз, добави Кисьов.

Според Владимир Кисьов Урсула фон дер Лайен е включила основните проблеми в речта си: "Когато се говори за минимална работна заплата, все пак трябва да се усеща нюанса, с който се говори за минимална работна заплата. Тя няма да е минимална работна заплата като абсолютна сума за целия Европейски съюз, а принцип за определяне на минимална работна заплата по национални критерии, които всяка държава трябва да си ги определя сама"

Европейските средства трябва да се изразходват така, както и средствата от националния бюджет, по едни и същи правила: "Да няма в никакъв случай опити за отклоняване на средства от приоритета, за който са отпуснати. Това са неща, които са, когато са по едни и същи правила и се контролират всички държави, и се контролират по-задълбочено, ще има по-голям успех, защото говорим за стотици милиарди, които следващите години трябва да се харчат за подпомагане на европейската икономика и националните икономики", подчерта Владимир Кисьов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от