Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалната страна на бягането и състезанието "По стъпките на Алеко с приятел"

Снимка: Фейсбук - По стъпките на Алеко с приятел

Наближава крайният срок за регистрация в единственото по рода си отборно планинско състезание със социален характер "По стъпките на Алеко с приятел". То ще се проведе на 3 октомври на Витоша, а надпреварата е посветена на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов.

"Нашето мероприятие, бих казал, че не е толкова състезание, популярно сред хората, колкото е популярно като едно социално събитие. Заложили сме най-вече на това, че искаме да прекараме времето и с най-близките си в планината", каза в предаването "Преди всички" Димо Христов, председател на Туристическо дружество "Боерица".

Над 50 души са ангажирани в организацията на събитието. Определени са две трасета.

"Много е важно, освен физическата подготовка, принципът на взаимопомощ, който е в основата на нашето състезание и самата екипировка, защото, все пак, сме в планината и условията могат да се променят по всяко време".

Организаторите поставят на първо място сигурността на участниците и при лоши метеорологични условия, датата ще бъде преместена.

"Тази година имаме няколко отбора с незрящи хора, които са сформирани от Съюза на глухите. Имаме хора, които имат проблеми в аутистичния спектър. И всички тези хора проявяват смелост, ще се запишат и ще участват в състезанието, а ние ще подсигурим максимално добри условия, за да се почувстват те комфортно", допълни Димо Христов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени