Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критики към британското правителство за тестването за Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания британското правителство е подложено на остри критики, че има проблеми с тестването за Covid-19, след като много хора се оплакват, че не могат да си поръчат тест онлайн и биват препращани в лаборатории на стотици километри от местоживеенето им. Премиерът Борис Джонсън, въпреки всичко, защити правителството с думите, че в Обединеното кралство се правят повече тестове от която и да е друга европейска държава.

По време на въпросите към премиера в Камарата на общините, заместник-лидерът на Лейбъристката партия Анджела Рейнър притисна Борис Джонсън с думите, че „отново и отново той прави обещания, които отново и отново не изпълнява“.

Това бе по повод на гръмките думи на премиера наскоро, че до края на октомври ще се правят по 500 000 теста дневно, че страната разполага с необходимия капацитет, че всичко е под контрол и че системата работи безупречно.

Реалностите обаче са други. Много хора се оплакват, че или не могат да си поръчат онлайн тест, тъй като местните лаборатории са претоварени или просто ги съветват да търсят възможност другаде, често на стотици километри разстояние. Освен това се отчита голямо забавяне на резултатите от тестовете. Борис Джонсън обаче заяви, че правителството му прави всичко възможно и то по най-добрия начин, като отчита отлични резултати и няма европейска страна, която да се похвали с толкова много направени тестове.

Джонсън каза, че трябва да се отчита факта, че има небивал ръст на поръчваните тестове, на което Рейнър отговори, че премиерът пак търси вината другаде и в другите хора, а не в некомпетентността на управляващите.

Освен Джонсън днес и много други министри се изредиха да дават обещания, че ще подобрят системата. Министърът на правосъдието Робърт Бъкланд изтъкна, че ще бъдат публикувани планове, в които се дава приоритет на здравните работници и обитателите на домовете за социални грижи. при тестването. По искане на училищата ще се увеличат и възможностите за тестване на техния персонал.

Снощи министърът на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че до няколко седмици проблемите ще бъдат отстранени и системата ще заработи безотказно, но критиците отбелязаха, че не може да се чака със седмици, защото предвид на зачестилите заразявания втората вълна на пандемията чука на вратата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна