Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев: Протестиращите в България очакват гласът им да бъде чут в ЕС

Сергей Станишев
Снимка: Европейски парламент

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Сергей Станишев заяви днес в пленарната зала на ЕП, че над два месеца българи протестират по улиците на страната си в защита на европейските ценности и очакват да бъдат чути в Брюксел:

„Орязани бюджети за следващите години не са отговорът и пътят към глобално лидерство. Повечето от политиките, които са необходими за възстановяване на Европейския съюз, са предложени от социалистите от доста време и те изискват прилагане, за да бъде Европа по-социална, по-справедлива, по-демократична. Искам да обърна Вашето внимание на това, че вече повече от два месеца хиляди български граждани протестират за тези европейски ценности, за които Вие говорихте - за подотчетно правителство, за прозрачност, за демокрация. Те очакват техният глас да бъде чут в Европейския съюз и да има реакция. Призовавам Ви да действате по този начин“.

Станишев каза това, след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе речта си „За състоянието на Съюза“.

Ангел Джамбазки/ЕП

Евродепутатът от европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки от своя страна определи речта за състоянието на Съюза на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент като „разочароваща, пълна с полуистини и противоречия“:

„Говорите за върховенство на закона, а вие се каните да нарушите договора за функциониране на Европейския съюз, теглейки огромен заем, който ще трябва да плащат нашите деца, за да финансирате налудни социални експерименти. Говорите за свободен пазар, а пък налагате силово пакети като „Мобилност“, които крадат работни места от Централна и Източна Европа. Говорите за работни места, а се каните със зеленото безумие да закриете стотици хиляди работни места в Централна и Източна Европа. Говорите за права на човека, а не смеете да изречете името на диктатора неоосманист Ердоган и на комунистически Китай“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени