Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентите от ЕС на Острова остават само 16 на сто

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради карантината в отделните държави и последствията от Брекзит европейските студенти в британските университети ще останат само 16 на сто. Това показват прогнозните данни на международна консултантска къща за образование.

След Брекзит европейските студенти са приемани във Великобритания като международни студенти. Това автоматично отлага възможностите за държавно финансиране и увеличава размера на таксите, обясни образователният консултант Благовеста Евтимова:

„Това автоматично на първо четене отказва европейските студенти, които, само за справка, представляват около 25 процента от студентите общо“.

От своя страна ВУЗ-овете настояват да запазят европейските си студенти: „Голяма драма е това за университетите, защото освен, че чисто интернационалното представителство намалява, намалява и броят студенти. Това са си чисти средства, които идват от тези студенти, без да броим изобщо културния и научния потенциал на тези хора“.

Ако упорството на британското правителство продължи, нидерландските университети ще бъдат основните печеливши, допълва Евтимова: „Колкото по-желан става един университет, толкова повече инструменти търси, за да селектира по-прецизно, така че очакваме сега да има едно завишено кандидатстване, но и завишена селекция в Холандия“.

Германия, Франция, Белгия и Люксембург също ще поемат част от кандидатите, а Ирландия има потенциала да се превърне в новата популярна образователна дестинация: „Там пък за разлика от Холандия и от останалите европейски държави, основният език на държавата е английски, така че тази европейска държава може да предостави и обучение по медицина, и обучение по архитектура, и по хуманитарните специалности, които не се предлагат в Нидерландия на английски“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени