Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София с меморандум пред Брюксел заради евростремежите на Скопие

Снимка: consilium.europa.eu

Македонската информационна агенция МИА публикува днес дописка със заглавие „България се бунтува заради държавна антибългарска идеология в Северна Македония“.

Кореспонденцията на агенцията в Брюксел се позовава на обяснителен меморандум, представен от българската страна на другите страни-членки на Евросъюза в контекста на европейското разширяване.

В документа се съдържа призив към властите в Скопие да се разделят с идеологическото наследство от комунистическа Югославия, което е причина за етническото инженерство в днешна Северна Македония.

Според МИА София обвинява македонските власти, че нарушават ангажимента си да не подкрепят лица и организации, стремящи се към признаване на македонско малцинство в България.

От българското постоянно представителство потвърдиха за „Хоризонт“, че меморандум е изпратен в работна група „Разширяване“ към Съвета на Европейския съюз. Документът съдържа рамковата позиция за разширяването на Съюза, приета от правителството миналата година и потвърдена от всички политически сили в Народното събрание.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени