Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските музеи и зоопаркът - с вход свободен за Деня на София

| обновено на 17.09.20 в 13:36
Софийска градска художествена галерия
Снимка: Ани Петрова

Православната църква почита паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София.

Денят е обявен и за празник на столицата ни, чието име на гръцки означава "премъдрост".

Премиерът Бойко Борисов пожела на всички здраве, успехи и благополучие. Радостен съм, че столицата продължава да се развива и да става все по-хубава и приветлива, написа в профила си във Фейсбук министър-председателят.

Датата ще бъде отбелязана с различни културни прояви.

В столицата общинските музеи, паркът Врана и зоопаркът ще бъдат с вход "свободен".

По повод 17 септември - Ден на София -  общинските музеи и столичния зоопарк ще работят със свободен вход. 

С безплатен достъп за посетителите ще са Регионален исторически музей - София, музеят под базиликата "Света София", парк-музеят "Врана", както и Софийска градска художествена галерия.

В Историческия музей гражданите и гости на София ще могат освен постоянната експозиция да разгледат и пет изложби както и монетното съкровище от площад "Света Неделя".

Обектите ще работят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Музиканти ще свирят в метрото, а празнични концерти ще има на открито в столичните райони. Тържествен класически концерт ще започне в 19 часа на платформата А6 зад НДК. 

Кметът Йорданка Фандъкова поздрави жителите на София по повод празника:

"По традиция на 17 септември честваме вярата, надеждата, любовта и мъдростта. Желая им много здраве в тази напрегната здравна обстановка, която ни очаква наесен, и много мъдрост, за да можем да продължим да живеем и работим заедно, защото само заедно можем да развиваме града си. 

Заради епидемичната обстановка Денят на София ще отбележим малко по-особено. Ще спазим всички традиции -  с вдигането на знамето, с награждаването на творците на София за особен принос в сферата на културата и изкуството за тази година. Чрез технологиите ще можем да се обърнем към хората и благодарение на телевизионния екран ще можем да чуем и да видим и номинираните, и лауреатите на наградите на София."

Да пазим всяко дърво и да ценим всеки исторически паметник, призова президентът Румен Радев по повод празника на Вярата, Надеждата и Любовта, който е и Ден на София:

"Честит празник на софиянци и на всички българи. София е древен град, кръстопът на култури. Трябва да се развива с уважение към нашата история, с мисъл към хората. Трябва да пазим всяко дърво в този град, да ценим всеки исторически паметник и да се грижим за него. Аз съм убеден, че този град на свободни хора ще направи така, че да имаме достойно бъдеще не само за града, а и за всички българи".

В профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов честити празника и посочва, че стремежът е България да има красива столица, която по нищо да не отстъпва на най-големите европейските градове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна