Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Covid-19 се разпространява притеснително бързо в някои части на света

| обновено на 17.09.20 в 10:15

Световната здравна организация предупреди, че Covid-19 се разпространява притеснително бързо в някои части на света, няколко месеца преди зимния грипен сезон. Общият брой на заразените с коронавирус вече е почти 30 милиона.

В същото време американският президент Доналд Тръмп смята, че до края на годината Съединените щати ще разполагат с поне сто милиона дози от бъдещата ваксина.

В няколко страни нараства броят на пациентите с Covid-19 на възраст между 15 и 49 години, приети в болници и в интензивни отделения. За това предупреди Мария ван Керхове от Световната здравна организация и уточни, че става дума за Испания, Франция, Черна гора, Украйна и в някои американски щати.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп прогнозира, че до края на годината в страната могат да бъдат раздадени поне сто милиона дози от бъдещата ваксина срещу коронавирус. По думите му това ще стане възможно веднага щом Управлението за контрол на храните и лекарствата одобри препарата:

"Напът сме да доставим и разпространим ваксината по много, много безопасен и ефективен начин. Смятаме, че можем да започнем някъде през октомври. Правят се изпитания, както знаете, и щом се даде зелена светлина и имаме ваксината, ще победим вируса", посочи Тръмп.

От Центъра за контрол и превенция на заболяванията, задочно опровергаха Тръмп и заявиха, че бъдещата ваксина срещу Covid-19 ще стане достъпна в средата на следващата година или малко по-късно.

От своя страна кандидатът за президент на Демократическата партия - Джо Байдън, призова Тръмп да се вслуша в гласовете на учените и да не прибързва с раздаването на ваксини.

В Чехия затягат ограниченията заради увеличение на броя на заразените с коронавирус. Там през последното денонощие са регистрирани над 2000 заразени - за пръв път от началото на пандемията. На заведенията се разрешава да приемат само толкова клиенти, с колкото места разполагат. Чешкото здравно министерство обяви още, че  при събития на закрито с над десет души , на всеки ще се определя едно конкретно място.

Световната здравна организация предупреди, че Covid-19 се разпространява притеснително бързо в някои части от Северното полукълбо, няколко месеца преди зимния грипен сезон. Общият брой на заразените вече е почти 30 милиона.

Нов антирекорд е регистриран в Индия - близо 98 000 нови случаи за един ден. С общо 5 млн.120 хил. страната е на второ място сред най-засегнатите от вируса страни след САЩ. Общо над 83 000 души с коронавирус са починали в Индия от началото на пандемията.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна