Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън предупреди Лондон относно нарушаването на Брекзит споразумението с ЕС

Джо Байдън, кандидат за президент на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът за президент на Демократическата партия на САЩ Джо Байдън предупреди Обединеното кралство, че трябва да спазва условията по Споразумението за оттегляне от ЕС, ако желае да постигне търговска сделка със Съединените щати.

Той подчерта, че потенциалните промени в споразумението могат да застрашат отношенията между Северна Ирландия и останалата част от страната, тъй като граничните проверки след Брекзит в Северна Ирландия са спорна точка за преговори между Обединеното кралство и Европейския съюз.

"Не можем да позволим Споразумението от Разпети петък, което донесе мир в Северна Ирландия, да стане жертва на Брекзит. Всяка търговска сделка между САЩ и Обединеното кралство трябва да зависи от спазването на това споразумение и предотвратяването на връщането на твърда граница", посочи Байдън в Туитър.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси отправи подобно предупреждение, заявявайки, че "няма да има абсолютно никакъв шанс споразумението за свободна търговия между Великобритания и САЩ да премине през американския Конгрес, ако Лондон нарушава международните си споразумения".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени