Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В зала на Държавна агенция „Архиви“

Акварели на арх. Белин Моллов показват примери на архитектурното ни наследство

Сградата на БАН, нарисувана от Белин Моллов
Снимка: ДА „Архиви“

Самостоятелна изложба, наречена  "Архитектурно наследство от столицата, страната и Европа, изобразено с акварел", показва арх. Белин Моллов по повод Деня на София.

В изложбената зала на Държавна агенция „Архиви“ можете да се насладите на красиви картини, които, освен че разказват история, имат за цел от една страна да се фокусира вниманието върху впечатляващи сгради и ансамбли от София в деня на нейния празник.

От друга страна, интересно би било да си припомним архитектурни шедьоври и от други градове на страната. А за да се разшири още повече представата за контекста, в който се е развивала архитектурата на столицата и на България като цяло, селекцията е допълнена и с архитектурни обекти от Европа.

Така ще може и да съизмерят постиженията на родните архитекти с тези на европейските. Връзката между културното наследство архитектурата и градоустройстровото  е неразривно свързана... Навсякъде по света архитектурните паметници са част от културно историческото наследство на даден град. Това потвърждава и авторът на изложбата  "Архитектурно наследство от столицата, страната и Европа" арх. Белин Моллов.

Под всеки показан обект е приложен обяснителен текст с информация и за създателя му.

Изложбата може да бъде разгледана до 30 септември.

Чуйте какво сподели пред Яна Спиридонова арх. Моллов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени