Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малките кметства искат собствен бюджет и правото да избират кмет

Мълчалив протест на кметове на 21 септември по проблемите на малките населени места

Село Райковци
Снимка: Здравка Маслянкова

„За съжаление, при срещите ни на най-високо ниво в държавата, всички ни чуват, но след това нищо не последва. Дори предложението ни да имаме собствени бюджети и в малките села да има избори за кмет чрез промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация,  се разгледа на първо четене миналата година в Народното събрание и там си остана“, това посочи в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Стоян Трифонов, заместник председател на Сдружението на кметовете на кметства и кмет на старозагорското село Змейово.

Сдружението на кметовете на малки населени места настояват и селата със 100 жители да могат пряко да избират кмет, а не той да им бъде назначаван и всеки кмет или кметски наместник да разполага с определен бюджет - това те искат в отворено писмо до центалната власт.

„В България 28 области и 265 общини в тях всеки сам решава как да тълуква и прилага законите. В някои общини действително на малките общини са предоставени бюджети и те са второстепенни разпоредители, което и нашето виждане!“, заяви още Трифонов.

По мнението му големият кмет трябва да предостави бюджет на малките населени места, за да могат те да се развиват.

„Кметовете по общини сами решават дали да се предостави този бюджет – не знаем кое е водещото в този случай – политическа принадлежност или настоятелността…Там където кметовете имат собствен бюджет, състоянието на населеното място е коренно различноВсички села – 51 на брой , в Старозагорско разполагаме с 1000 лева на година. На всяко шестмесечие имаме право да похарчим 50 лв. за канцеларски материали. А има населени места, които не разполагат с нищо. Правим много неща за собствена сметка“, поясни Стоян Трифонов.

От Сдружението на кметовете на кметства настояват и в малките населени места хората да си избират кмет.

„В тези до 350 човека се назначават кметски наместници. Но по този начин кмета на общината решава кой да назначи. Тоест този човек няма да защитава интересите на хората от населеното място. Има и малки села, в които на хартия има назначен кметски наместник, а в действителност няма такъв“, отбеляза Трифонов.

Да се спазва и Законът за общинската собственост, според който не по-малко то 30 на сто от наемите и приходите на територията на населеното място трябва да се връщат в населеното място - това искат още от Сдружението.

До стотинка всичко отива в голямата община“,каза Трифонов и допълни:

"На 21 септември ще се съберем кметове и ще направим мълчалив протест по тези теми с очакване централната изпълнителна власт да ни чуе. 

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени