Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши археологическото лято в Балчик

Този месец приключи поредният археологически сезон вКъс­ноан­тич­на­та и сред­но­ве­ков­на кре­пост­ "Хо­ри­зонт", започнал на 20 август и продължил две седмици. За пър­ва го­ди­на в раз­коп­ки­те не се включиха третокурсници от спе­циал­ност "Ар­хео­ло­гия" в СУ „Св. Климент Охридски“, кои­то от 2009 година про­веж­дат практиката си в Бал­чик на база договор за сътрудничество между Ис­то­ри­чес­ки му­зей - Бал­чик и Софийския университет. Причината - противоепидемичните мерки, свързани с COVID-19.

Ръ­ко­во­ди­те­ли на проуч­ва­ния­та са д-р Ру­мя­на Ко­ле­ва и д-р Чав­дар Ки­ри­лов от Со­фий­ския уни­вер­си­тет, както и Радостина Енчева от Исторически музей – Балчик. Това лято им помагаха младежи от Белия град. Част от тях споделиха, че им е било много интересно – намерили са кости и керамика.

 Кре­постта "Хо­ри­зонт" е па­мет­ник на кул­ту­ра­та от на­цио­нал­но зна­че­ние от 1992 г. И е най-голямата къс­ноан­тич­на кре­пост на те­ри­то­рия­та на стра­на­та. При раз­коп­ки­те през го­ди­ни­те са от­кри­ти че­ти­ри злат­ни мо­не­ти, кои­то са във фон­да на Ис­то­ри­чес­кия му­зей.

То­ва ля­то се проуч­ва квад­ра­тът, в кой­то се ра­бо­ти и ми­на­ла­та го­ди­на - до За­пад­на­та пор­та, поясниди­рек­торът Ра­дос­ти­на Ен­че­ва:

Археологическият сезон беше много малък и заради Ковид – 19 студентите тази година липсваха на терена. Откри се част от сградата, която продължаваме да прочуваме от миналата и по-миналата година. В нея досега са открити 16 питоса, тази година – още един. В този зид открихме канал. В един от квадратите при почистване на пътеките намерихме яма, която догодина ще проучваме.

Директорът на балчишкия музей сподели още, че имат желание да изготвят проект за консервация и реставрация на досега проученото и да бъде експонирано за туристи по подобие на Западната порта*(рес­тав­ри­ра­на по проект на Об­щи­на Бал­чик)
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия